Sağlık

Yiyecekleri Az ve Çok Çiğnemenin Arasındaki Farklar

İslam tıbbı hekim olan Aidin Salih Gerçek Tıp Yitik Şifa’nın İzinde adlı kitabında bir yiyeceği az çiğnemenin getirdiği sorunları ve bunun yanında iyi çiğnemenin faydalarını anlatıyor. Gelin Aidin Salih’e kulak verelim…

Yiyecekleri Az ve Çok Çiğnemenin Arasındaki Farklar

Az Çiğnemek

Sindirim ağızda tükürük bezlerinin salgıladığı fermentler ile başlar. Organik asitler aromatik maddeler ve tuzlar çiğneme sırasında fermentler ile karışır ve bir kısmı ağızdaki kılcal damarlara süzülür. Karbonhidratların ağızda başlayan sindirimi midede aynı enzimlerle devam eder.
Alınan besini kimyasal yapısı hakkında toplanan veriler ağızdaki akupunktur noktaları vasıtasıyla beyne gönderilir. Beyin bu bilgiyi analiz eder ve sindirimi buna göre programlar.
Besin ne kadar iyi çiğnenirse beyin sindirim sistemini o derece iyi hazırlar. Yeterince çiğnenen bir besinin tadı ve kokusu ağızda dağılır ve kaymağa benzer bir nesne (kimus) haline gelir. Bu ise 15-40 çiğneme hareketi ile sağlanabilir.
Ağızda çok miktarda akupunktur noktası bulunur (her bir dişin dibinde ikişer tane). Çiğneme esnasında besinlerden ayrılan enerji bu akupunktur noktaları vasıtasıyla vücudun genel enerji dolaşımına karışır.
Bu yüzden küçük yudumlarla içmek ve küçük lokmalar halinde yemek gerekir. Süt, et suyu, meyve-sebze suyu veya su küçük yudumlarla alınır, ağızda ılıtılır, tükürükle iyice karıştırdıktan sonra yutulur. Gıdalar yeterince çiğnenmezse sindirim ilk basamaktan itibaren bozulur.
Hızlı yiyen daha çok yemeğe mecbur kalır. Çünkü vücut sadece kimyasal bağlantıları çözme işlemi sonucunda oluşan enerjiyi kullanır, ağızdaki akupunktur noktaları vasıtasıyla besinden alınması gereken enerjiyi kullanamaz. İyi çiğnenmemiş yemek kütleler halinde mideye gelir mide bu kütleleri hazmedemez, sadece çürütür. Taze ekmek, beyaz ekmek (özellikle Kan grubu 0 için) ve et parçaları (özellikle kan grubu A için) en zararlısıdır.

Midede çürümeye başlayan kütleler ve parçalar bağırsaklara iner ve orada çürümeye devam eder. Bağırsaklardaki çürüme kandaki lökositleri (akyuvarlar) arttırır. Bağışıklık sistemi bu duruma karşı koruma programı geliştirmek zorunda kalır. Bu hata her yemekle birlikte tekrarlandıkça bağışıklık yetmezliğine kadar götürür.
Ancak taze meyve ve sebzelerin lifleri, çekirdekleri ve kabuklarında böyle bir tehlike söz konusu değildir. Bunlar bağırsaklarda yaşayan yararlı mikropları artırır. Bunun için meyve ve sebzeleri kabukları ile ve birkaç çekirdeği ile birlikte yemek gerekir.

İyi Çiğnemenin Faydaları

  • Yemeği iyi çiğneyen az çiğneyene göre daha az yer içer. Çünkü besinden aldığı enerjiyi eksiksiz kullanmış olur.
  • Karışık yenen yemeğin zararı azalır.
  • Sindirim süreci kısalır.
  • Mide pankreas karaciğer ve bağırsakların işi kolaylaşır.
  • Çok daha az enzim (insülin dahil) harcanır.
  • Mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, bağışıklık sistemi, diyabet, tümör, kanser, alerji, diş, sinir ve ruh hastalıklarından emin olunur.
  • Mevcut olan hastalıklar hafifler şişmanlığın önüne geçilir. v.s.

Büyük alimler uyuşturucu sigara alkol bağımlılığı gibi psikolojik, ruhsal ve sinirsel hastalıkların temelinde az çiğnemenin yattığı konusunda hemfikirdir. İyi çiğnenmeyen yemek karaciğer, dalak ve kalp için ağır bir yüktür. Bu organların durumu ruhsal dengeyi doğrudan etkiler. Büyüklerimiz “büyük lokma alan ve iyi çiğnemeyene delilik isabet eder” derlerdi. Hazımsızlık, diyabet, mide, bağırsak, karaciğer, dalak ve tüm sağlık problemlerinden kurtulmak için bazen sadece beslenme ve çiğneme alışkanlıklarını düzeltmek yeterli olabilmektedir.