Safra kesesi taşı erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülen bir hastalıktır. Oldukça ağrılı bir hastalık olan safra kesesi taşı nedir? Belirtileri Nelerdir? Gelin hep birlikte öğrenelim…
Safra Kesesi Taşı Nedir?
Safra Kesesi, karnın sağ üst kısmında, karaciğerin ise hemen altında bulunan armut şeklinde olan bir organdır. Karaciğerin salgıladığı safra sıvısını depolamaya yaramaktadır. Salgılanan safra sıvısı, safra kesesinde birikerek yoğunluğu artar ve özellikle yağlı yiyecekler yada bazı gıdalardan sonra safra kesesi kendini kasarak oniki parmak bağırsağına içerisinde bulunan yoğunlaşmış safrayı boşaltır. Boşaltılan safra sıvısının içerisinde bulunan kolesterol ve olası enfeksiyon ürünleri safra kesesinin içerisinde çöker ve çamur gibi sıvılar oluşturur. Safra kesesinin içerisinde oluşan bu çamur türü sıvılar ilerler ise taş oluşumuna neden olurlar.
Safra kesesi taşı, safra kesesinin tam boşalamaması, safra kesesinde aşırı kolestrerol ve bilirubin bulunması durumunda oluşabilmektedir.
Safra Kesesi Taşı Belirtileri
Safra taşı oluşurken ilk başlarda herhangi bir belirti göstermez. Genel olarak sessiz bir şekilde oluşan safra taşları herhangi bir ameliyat veya görüntüleme sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Safra kesesinde taşlar oluştuktan sonra ise göğüsün yakının da veya karnın sağ üst bölgesinde şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Bundan dolayı yoğun gaz, geğirme isteği ve kusma gibi belirtiler görülebilir.
- Mide bulanması ve kusma isteği
- Midede ekşime oluşması
- Sürekli geğirmek istemek
- Koyu renkte idrar ve açık renkte dışkı oluşumu
- İshal
- Kalp atışında hızlanma
- Ciltte ve gözde sarılık oluşması
- Kürek kemiğinde ve sırtta ağrı olması
Not: İçerikte yer alan yazı bilgilendirme amaçlı olup tedavi amaçlı değildir. Bu tür belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız bir uzmana baş vurmanız gerekmektedir.