Regl (adet) sancıları, alt karın bölgesinde, regl öncesi ve sırasında hissedilen ağrılardır. Bulantı, kusma, terleme, baş dönmesi, baş ağrısı ve ishal gibi belirtilerin arasında olduğu regl sancısı neden olur. Regl sancısı için evde yapılabilecekler nelerdir? Regl sancısı nasıl geçer? medicalpark.com’un verdiği bilgilere göre;
Regl (adet) sancısı diğer adıyla adet krampları, adet görmenin günlük yaşama en çok etki eden tarafıdır. Kadınların yarısından fazlası regl sırasında bu ağrıları yaşamaktadır. Ağrılar bazen hafif, bazen de şiddetli şekilde hissedilebilir. Şiddetli regl ağrısına tıp dilinde dismenore denir.
Regl Sancısı Neden Olur?
Adet görme denen kanama, normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenme olmaması sonucunda, vücut tarafından atılması nedeniyle oluşur. Rahim yani uterus, aslında bir kas dokusudur. İşte, bu kas dokusu iç tarafını çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılmaya başlar. Prostaglandin denen hormon, rahmin bu kasılmalarını tetikler. Prostoglandin, adet başlamadan bir-iki gün öncesinde kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adetin ilk iki gününden sonra azalmaya başlar. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek olursa, adet krampları da o kadar şiddetli yaşanır.
- Servikal darlık: Bazı kadınlarda, rahim ağzının açıklığı, regl akışını engelleyecek kadar küçüktür. Bu küçük açıklık rahim içindeki basıncın artmasına neden olarak daha şiddetli bir ağrı yaratabilir.
- Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun uterusun dışına çıkarak, fallop tüpleri, yumurtalıklar veya pelvisi kaplayan diğer dokular üzerine doğru gelişip yerleşmesine denir. Çikolata kistlerinin oluşmasına neden olabilir, ağrılı adet görme yanı sıra, cinsel ilişki sırasında da ağrı hissedilebilir.
- Uterin fibroidleri: Rahim duvarında kas ve fibroz dokudan oluşan uterin fibroidleri, kanserli olmayan fakat sert ve büyük olabilen tümörlerdir. Rahim fibroidleri taşıyanlar, adet görme esnasında daha şiddetli ağrı hissedebilirler.
- Adenomyozis: Bu rahatsızlıkta rahmi kaplayan doku uterusun kas duvarlarına doğru büyümeye başlar.
- Pelvik inflamatuar hastalık: Dişi üreme organlarının bu enfeksiyonuna genellikle cinsel yolla bulaşan bakteriler neden olur.
Regl Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Adet krampları ve bu kramplarda birlikte gözlenebilen diğer belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Alt karın bölgesinde yoğunlaşan sancılar.
- Adetten 1 ila 3 gün önce başlayabilen bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve 2 ila 3 gün içinde azalır.
- Ağırlık hissi veren, sürekli bir ağrı (kasıklarda ya da iç bacaklarda da hissedilebilir).
- Bele yayılabilen ve uyuşukluk verebilen ağrı.
Bazı kadınlar ayrıca aşağıda yer alan semptomları da gösterirler:
- Mide bulantısı,
- Yumuşak dışkılama,
- Baş ağrısı,
- Baş dönmesi.
Kimler Daha Şiddetli Regl Görme Riski Altındadır?
Aşağıdaki durumlarda menstrüel kramp riski daha şiddetli gözlenebilir:
- 30 yaşından küçükler,
- Ergenliğe erken, 11 yaşında veya daha erken yaşta girenler,
- Adet döneminde ağır kanaması olanlar,
- Düzensiz adet kanaması olanlar,
- Ailede adet sancısı öyküsü olanlar,
- Sigara içenler.
Adet krampları diğer tıbbi komplikasyonlara neden olmaz, ancak okula, işe ve sosyal aktivitelere etki edebilir. Yine de, menstrüel kramplarla ilişkili bazı durumların komplikasyonları olabilir. Örneğin endometriozis, fertilite sorunlarına neden olabilir. Pelvik enflamatuar hastalık, döllenmiş bir yumurtanın uterus dışına implante olma (ektopik gebelik) riskini artırabilir.
Regl Sancısı Nasıl Geçer?
Regl (adet) sancısını gidermek için ilaçlar ya da takviyelerle birlikte yaşam stili değişiklikleri yapılabilir.
Isı Uygulaması;
Küveti sıcak su ile doldurup içine girmek ya da karnınızın alt tarafına koyabileceğiniz bir sıcak su torbası adet kramplarını hafifletebilir. Bununla beraber, adet sancısı için satılan bazı ısı yamalarından da fayda görebilirsiniz.
Düzenli Egzersiz;
Düzenli olarak, haftada 3 gün en az yarım saat yapılan egzersiz, beta-endorfin denen bir maddenin salınmasına yardımcı olur. Bu madde vücudun doğal ağrı kesicisidir. Bunun dışında egzersiz prostoglandinlerin daha çabuk yıkılmasını sağlayabilir.
Diyet Takviyeleri;
Bazı çalışmalar E vitamini, Omega-3 yağ asitleri, B-1 vitamini (tiamin), B-6 vitamini ve magnezyum takviyelerinin adet kramplarını azalttığını göstermiştir.
Stresi Azaltma;
Psikolojik stres altında olduğunuz zamanlarda adet kramplarınızın ve ağrılarınızın daha şiddetli olduğunu gözlemlemiş olabilirsiniz. Bu tür durumlarda meditasyon ve yogadan yararlanabilirsiniz.
Regl Sancılarını Azaltan Bitkisel Yöntemler
1. Rezene
2. Adaçayı
Adet dönemi yaklaştığında sabah ve akşam içeceğiniz bitki çayları bu dönemi sancısız ve rahat bir şekilde geçirmenizi sağlar.
3. Çuha Çiçeği Yağı
Birçok kadın regl öncesi döneminde meme hassasiyeti, vücutta şişkinlik, su tutma, sivilce, depresyon, sinirlilik, ve baş ağrısı yaşıyor. Bu belirtiler çuha çiçeği yağı sayesinde en aza indirilebiliyor ya da tamamen ortadan kalkıyor.
4. Melisa Çayı
5. Sığla Yağı
Sığla yağı kadınların regl sancılarını ortadan kaldırmak için son derece kıymetlidir. Sığla bir diğer ismiyle buhur yağı, sığla ağacından elde edilen bitkisel bir üründür.
Adet Sancısı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Adet krampları her ay günlük yaşantınızı oldukça etkileyecek şekilde yoğun yaşanırsa, semptomlarınız giderek kötüleşirse veya önceden olmadığı halde 25 yaşından sonra şiddetli adet krampları yaşamaya başlarsanız, vakit geçirmeden bir uzmana başvurmanız gerekir.