Kilo vermeye çalıştığınızda vücudunuz buna tepki verir. İlk etapta çok fazla çaba harcamadan çok fazla kilo verebilirsiniz. Ancak, kilo vermeniz bir süre sonra yavaşlayabilir veya durabilir. Ne yaparsam yapayım zayıflayamıyorum, aç durmama rağmen hala neden zayıflayamıyorum diye şikayet ediyorsanız demek ki bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz.
Bu makalede diyet yapmama rağmen kilo veremiyorum ne yapmalıyım sorularının cevapları ile zayıflamaya çalışırken farkında olmadan yapılabilecek hataları görebilirsiniz.
20 Maddede “Neden Kilo Veremiyorum?”
1. Belki de aslında kilo veriyorsunuz, ancak verdiğinizin farkında değilsiniz
Diyete ilk başladığınız günlerde tartıda ciddi bir değişiklik görmüyorsanız bu demek değildir ki yağ kaybetmiyorsunuz. Vücut ağırlığı birkaç kilo ile dalgalanma eğilimindedir. Bu, yediğiniz yiyeceklere bağlıdır ve hormonlar vücudunuzun ne kadar su tuttuğu konusunda (özellikle kadınlarda) da önemli bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, yağ yakarken kas yapıyor da olabilirsiniz. Bu durum özellikle daha önce hiç egzersiz yapmamış kişilerde oldukça yaygındır.
Yağ yakıp kas yapmak ise aslında hepimizin istediği şey, zayıflama mümkünse tamamen yağlardan olmalıdır. İlerlemenizi ölçmek için tartı dışında bir şey kullanmak iyi bir fikirdir. Örneğin, bel çevrenizi ölçün ve ayda bir kez ölçülen vücut yağı yüzdesini alın. Ayrıca, aynaya baktığınızda elbiselerinizin nasıl göründüğü de size bu konuda fikir verebilir. Kilonuz aynı noktada en az 1-2 hafta kalmışsa, muhtemelen hiçbir şey için endişelenmenize gerek yoktur.
2. Ne yediğinizin kaydını tutmuyor olabilirsiniz
Kilo vermeye çalışıyorsanız, farkındalık son derece önemlidir. Birçok insan aslında ne kadar yediğini bilemez. Yapılan çalışmalar diyetini takip eden günlük ne kadar ne yediğini bilen kişilerin daha fazla ve kolay kilo verdiğini gösteriyor. Bunun için yiyecek günlüklerini kullanabilirsiniz.
3. Yeterli protein almıyor olabilirsiniz
Protein, kilo vermek için en önemli besin maddesidir. Günlük kalorinizin %25-30 unu proteinden almak metabolizmanızı 80-100 kalori daha fazla yakacak şekilde hızlandırır. Protein tüketimi ayrıca sık sık yeme istediğiniz ve açlık krizlerini önler. Bu kısmen proteinin ghrelin ve diğerleri gibi iştah düzenleyici hormonlar üzerindeki etkilerinden kaynaklanır.
Kahvaltı, en çok protein tüketilmesi gereken öğündür. Çalışmalar, yüksek proteinli kahvaltı yapanların daha az aç olduklarını ve gün boyunca daha az yeme isteği duyduklarını göstermektedir. Yüksek protein alımı da kilo vermeye yardımcı olmanın yanında metabolizma hızının yavaşlmasına da engel olur. Ayrıca kilo almayı önlemeye yardımcı olur.
4. Çok fazla kalori alıyor olabilirsiniz
Kilo vermekte güçlük çeken insanların büyük bir yüzdesi az yediğini düşünmekle birlikte gün içerisinde çok fazla kalori alıyor. Bunun sizin için geçerli olmadığını düşünebilirsiniz, ancak çalışmalar gösteriyor ki insanlar gün içerisinde ne kadar kalori aldığına dikkat etmiyor. Kilo veremiyorum ne yapmalıyım diyorsanız, gün içerisinde yediklerinizin kalorilerine dikkat etmeye başlayabilirsiniz.
Kalorilerinizin % 30’unu proteinden almak gibi belirli bir besin hedefine ulaşmaya çalışıyorsanız, bunu takip etmelisiniz. Eğer bunu dikkatli bir şekilde takip etmezseniz zayıflayamazsınız. Kalori saymak, hayatınızın sonuna kadar her bir kaloriyi saymak demek değildir. Sadece bir süreliğine nede ne kadar kalori var konusuna dikkat ederseniz, sonrasında zaten aldığınız kalori miktarlarını biliyor olacaksınız.
5. İşlenmiş gıdalarla besleniyor olabilirsiniz
Ne kadar yediğiniz kadar yediğinizin kalitesi de çok önemlidir. Sağlıklı yiyecekler yemek sağlığınızı iyileştirebilir ve iştahınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu gıdalar, işlenmiş muadillerinden çok daha fazla tok tutma özelliğine sahiptir.
“Sağlıklı gıdalar” olarak etiketlenmiş birçok işlenmiş gıdanın gerçekten sağlıklı olmadığını unutmayın. En basit, doğal yiyecekler sağlıklı yiyeceklerdir.
6. Ağırlık kaldırmak gibi egzersizler yapmıyor olabilirsiniz
Kilo vermek için ağırlık kaldırmak gibi çeşitli direnç antrenmanları ya da kardiyo egzersizleri yapmanız gerekir.Bu, egzersizlerden yapmamanız halinde zayıflarken vücut yağları yanında asıl kas kütlelerinden kilo veriyor olabilirsiniz.
Ağırlık egzersizleri metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olduğu gibi şekle girmenize, fit görünmenize de yardımcı olur. Zayıflayıp sıska görünmek istemiyorsanız diyetinizi egzersiz ile desteklemelisiniz.
7. Yeme bozukluğunuz olabilir
Tıkanırcasına yeme bozukluğu diyetin ortak bir yan etkisidir. Çoğunlukla vücudunuzun ihtiyacından çok daha fazla miktarda yiyecek tüketmeye neden olur. Bu, birçok diyetisyen için oldukça büyük bir sorundur. Bazı yeme bozuklukları, abur cuburlara dayanır, bazıları ise fındık, fındıklı çörek, börek, peynir vb. gibi nispeten sağlıklı yiyeceklere dayanır.
Bir şey ne kadar sağlıklı olsa da kalorisi vardır. Çok fazla tüketildiğinde ciddi kalori alımına neden olarak bir haftalık diyetin boşa gitmesine sebep olabilir.
8. Hareketsiz olabilirsiniz
Son zamanlarda koşu, yürüyüş gibi kardiyo hareketleri kötü bir şöhret kazandı. Aslında kardiyo hareketleri en faydalı egzersizlerin başında gelir. Ayrıca bölgesel yağlanma ve iç organ yağlanmasını önlemenin de en etkili yollarından biridir.
9. Hala şekerli içecekler tüketiyor olabilirsiniz
Şekerli içecekler en şişmanlatıcı gıda maddelerdir. Beynimiz şekerli içeceklerdeki kalori miktarını katı besinlerdeki gibi algılamaz. Bu sadece Coca cola ve Pepsi gibi şekerli içecekler için geçerli değildir. İçerisinde şeker bulunan sağlıklı içecek adı altında satılan tüm içecekler için geçerlidir. Meyve suları da şeker bakımından oldukça zengindir. Bir bardak meyve suyunda çok fazla şeker vardır.
10. Yeterli uyumuyor olabilirsiniz.
İyi uyku, fiziksel ve zihinsel sağlığınızın yanı sıra kilonuz için dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biridir. Çalışmalar, zayıf uykunun obezite için en büyük risk faktörlerinden biri olduğunu göstermektedir. Yetersiz uyku uyuyan yetişkinler ve çocuklar, sırasıyla% 55 ve% 89 daha fazla obez olma riski taşır.
11. Çok karbonhidrat tüketiyor olabilirsiniz.
Fazla ve hızlı kilo vermek istiyorsanız, şeker hastalığı gibi bir sağlık probleminiz de varsa düşük karbonhidrat diyeti sizin için ideal. Bu diyette yapmanız gereken işlenmiş karbonhidratı beslenmenizden tamamen çıkarmak.
Kısa süreli çalışmalarda, bu tür bir diyetin sıklıkla önerilen standart “az yağlı” diyetten 2-3 kat fazla kilo vermeyi sağladığı görülmüştür. Düşük karbonhidrat diyeti, trigliseritler, HDL kolesterol ve kan şekeri gibi birçok metabolizmanın sağlığını gösteren değerlerde de iyileşme sağlar
12. Çok sık yemek yiyor olabilirsiniz.
Metabolizmayı hızlandırmak ve kilo vermek için az az sık sık yemek yenmesi gerektiği bir efsanedir. Çalışmalar aslında yeme sıklığının yağ yakımı veya zayıflama üzerinde çok az etkisinin olduğunu veya hiç olmadığını göstermektedir. Ayrıca tüm gün sürekli yemek hazırlamak ve yemek çok saçma. Sağlıklı beslenmeyi çok daha karmaşık hale getirir. Hatta uzun süreler boyunca (15-24 saat veya daha fazla) aç kalarak aralıklı oruç (intermittent fasting) dediğimiz beslenme programını uygulamak,en etkili hızlı kilo verme yöntemlerinden biridir.
13. Yeterince su içmiyor olabilirsiniz.
Su içmenin zayıflamaya kesinlikle yardımcı olduğu bilinmektedir. 12 haftalık bir zayıflama çalışmasında, öğünlerden 30 dakika önce yarım litre su içen kişilerin su içmeyenlere göre % 44 daha fazla kilo verdiği görülmüştür. Ayrıca bu çalışmalarda su içmenin 1.5 saatlik bir süre içinde yakılan kalori oranını % 24-30 arttırdığı görülmüştür
14. Çok fazla alkol alıyor olabilirsiniz
Kilo veremiyorum psikolojim bozuldu diye alkol alıyor olabilirsiniz. Ya da alkolü çok seviyor içmekten keyif alıyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki alkol en kalorili içeceklerden biridir. Eğer gerçekten kilo vermek istiyorsanız, kendi kendinize zayıflamak istiyorum diyorsanız alkolden uzak durun. İçmeniz gerektiğinde kalorisiz bir içecekle karıştırımış en hafiflerini tercih edin. Şarap en faydalı ve en az kalorili alkollü içeceklerden biridir.
Alkolün her gramında yaklaşık 7 kalori vardır, unutmayın. Yapılan bilimsel çalışmalarda alkolün kilo almaya neden olduğu konusunda net bulgular yoktur. Ancak aşırı alkol tüketiminin kilo alımına neden olduğu bilinmektedir.
15. Dikkatli beslenmiyor olabilirsiniz
Dikkatli beslenme denilen teknik, dünyanın en etkili kilo verme yöntemlerinden biri olabilir. Bu beslenmenin mantığı beyne ne yediğini, ne kadar yediğini idrak edebilmesi için yeterli zaman vermektir. Yavaşça çiğneyin, ne yediğinizi hissedin, tadını çıkarın. Sayısız çalışma, dikkatli (düşünerek) yemek yemenin kilo vermeye yardımcı olduğunu ve yeme sıklığını azalttığını göstermektedir.
Daha dikkatli yemek yemek için şunlara dikkat edebilirsiniz; Yemek yerken dikkatinizi dağıtan bir şey olmasın, sessiz sakin bir masada yalnız başınıza yemeğinizi yiyin. Yavaş yavaş yiyin ve yemeğinizi iyice çiğneyin. Renklerin, kokuların, tatların ve dokuların farkında olmaya çalışın. Doygunluk hissetmeye başladığınızda su için ve yemeyi bırakın.
16. Sağlık sorunlarınız olabilir
Kilo almanıza neden olabilecek ya da kilo vermenizi zorlaştıracak bir sağlık sorununuz olabilir. Hipotiroidizm, polikistik over sendromu ve uyku apnesi gibi sağlık sorunları kilo problemine yol açabilir. Bazı ilaçlar da kilo vermeyi zorlaştırabilir, hatta kilo almaya neden olabilir. Bu hastalıklardan herhangi birinden şüpheleniyorsanız doktorunuza görününüz.
17. Abur cubur bağımlısı olabilirsiniz
2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, insanların yaklaşık% 19,9’unda gıda bağımlılığı vardır (40). Abur cubur bağımlıları tıpkı uyuşturucu bağımlılıları gibi sürekli bu yiyecekleri tüketir ve yemeden duramazlar. Eğer abur cubur bağımlısıysanız hiç bir diyet işe yaramaz, öncelikle tedavi olmanız gerekir. Bu konuda bir uzmandan yardım almalısınız.
18. Çok uzun süre kendinizi aç bırakıyor olabilirsiniz
Çok uzun süre yapılan diyetler genelde işe yaramamaya başlar. Diyet yaptığım halde kilo veremiyorum peki neden noktasına geldiyseniz, o zamana kadar biraz kilo verdiyseniz artık diyeti değiştirme zamanı geldi demektir. Kısa süreliğine gün içerisinde aldığınız kalori miktarını birkaç yüz kalori artırın. Daha fazla uyuyun ve güçlenmeye ve biraz kas yapmaya çalışın. Tekrar zayıflamaya başlamadan önce sahip olduğunuz kas ve yağ kitlesini bir kaç ay aynı seviyede tutmaya çalışın.
19. Kilo verme hedefleriniz gerçekçi olmayabilir
Kilo verme süreci genelde herkesin beklediğinden daha yavaştır. Diyete ilk başladığınızda hızlı kilo vermek mümkün olsa da zamanla haftalık verdiğiniz kilo azalacaktır. Yani 1 haftada 5 kilo vermek sadece ilk hafta için bir kereliğine mahsus mümkün olabilir. Diğer bir önemli sorun da, birçok insanın sağlıklı bir diyet ve egzersizle neleri başarabileceğine dair gerçekçi olmayan beklentilere sahip olmasıdır.
Gerçek şu ki, herkes bir fitness modeli veya vücut geliştiricisi gibi görünmez. Dergilerde ve diğer yerlerde gördüğünüz fotoğraflar genellikle photoshop kullanılarak zenginleştirilir – gerçekte tam olarak kimse böyle görünmez. Zaten kilo verdiyseniz, kendinizi de iyi hissediyorsanız artık tartıya bakmanıza gerek yok. Bazen olduğu gibi kabullenmek çok daha fazla mutluluk verebilir. Herkesin verebileceği bir kilo vardır. Özellikle de çok şişman ve obez değilseniz onlarca kilo vermeye çalışmamalısınız. Bazı noktalarda daha fazla kilo vermeye çalışmak sadece sizi yorar.
20. Diyet konusuna çok fazla odaklanmış olabilirsiniz
Yapılan çalışmalar diyetlerin uzun vadede işe yaramadığını aslında sürekli diyet yapmaya çalışan insanların daha fazla kilo aldığını göstermektedir. Diyet yapmak yerine beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye, daha sağlıklı ve mutlu, zinde bir insan olmaya odaklanın. Sürekli tartılarak kendinizi strese sokmayın, sağlıklı beslenmenin ve hareketli bir yaşamın sonucu olarak zayıfladığınızı görün.
Neden kilo veremiyorum test mi yaptırmam gerekiyor diye düşünüyorsanız, test yaptırın. Herhangi bir sağlık problemini olmadığından emin olun. Ancak unutmayın hangi testleri yaptırmalıyım sorusunun cevabını ancak uzman bir diyetisyenden alabilirsiniz. Diyet yapıp olumsuz sonuç almadan önce her şeyin yolunda olduğundan emin olun. Kilo veremiyorum ama inceliyorum, tartıda aynıyım ama pantolonlarıma daha rahat giriyorum diyorsanız bu harika! Sıkılaşmak, kas yapmak kilo vermekten çok daha zordur. Sıkılaşmaya başladıysanız bu zayıflamaktan çok daha önemli.
Kaynak: getappvice.com