Kayaköy, antik zamandaki ismiyle Lebessos, Fethiye’nin 8 km güneyinde yer alan bir köydür. Eski zamanlarda Likya’nın bir şehri olarak kurulmuş ve 1922 yıllarına kadar Anadolu Rumları bu köyde yaşamıştır. Kurtuluş savaşının ardından Yunanistan ile yapılan nüfus mübadelesi ile Rumlar göç etmiştir. Mübadele sonucu buraya yerleştirilen Türkler ise bölgeye uyum sağlayamadığından Kayaköy‘den ayrılmışlardır. İşte Terkedilen Hayalet Şehir: Kayaköy…
Terkedilen Hayalet Şehir: Kayaköy
Bu hayalet şehir şimdilerde; 100’lerce terkedilmiş ama hala ayakta duran ev ve kiliseleri ile bir açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır. Ölüdeniz’e yürüme mesafesinde olan bir tepenin üzerinde yer alır ve Likya Yolu’nun bir durağı da burasıdır.
1900’lü yıllarda, tamamı Hristiyan olan 2000 bir kişilik bir populasyon burada yaşamıştır. Bu popülasyon mübadele sonrası Yunanistan’a giderek orada Nea-Levissi adıyla Yeni Kayaköy‘ü kurmuşlardır. Şu anda ise Kayaköy’de köyü ziyaret eden turistler ve el yapımı eşya satan dükkanlar dışında kimsecikler yoktur. Kayaköy’de yaşayan halkın çoğunluğu zanaatkardır. En büyük ekonomik faktör ise turizmdir.
Kayaköy Ulaşım:
Kayaköy’e Fethiye otogar’dan kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu minibüslerin ücreti 6 TL’dir.
Eğer Ölüdeniz’den Kayaköy’e geçecekseniz öncelikle minibüs ile Hisarönü’ne gidip; oradan Kayaköy minibüslerine binerek ulaşabilirsiniz.
Kayaköy’de Yapılacaklar:
Kayaköy’ün meydanına vardığınızda sizi bir otelin kafesi ve karşısında hediyelik eşya satan dükkanlar karşılayacak. Yol yorgunluğunuzu atmak için oradaki kafeye oturup bir Türk kahvesi içebilirsiniz. Çünkü Kayaköy’ün eğimli sokaklarını gezebilmek için enerjiye ihtiyacınız olacak.
Otelin ücretsiz olarak sağladığı Kayaköy haritasını alarak kendinize bir güzergah çizebilirsiniz. Aslında güzergah olarak evlerin arasındaki aşınmış yolları takip etmeniz de yeterli olacaktır. Bu yolları takip etmek sizi öncelikli olarak tepedeki tarihi kiliseye ulaştıracak. Kilisi restorasyon sebebi ile kapalı ama duvardan atlayarak içeri girebilirsiniz. Kilisenin içi çok farklı bir atmosfere sahip. Pencelerinden Kayaköy manzarasını izleyebilirsiniz.
Kiliseden çıkıp patikayı takip ederseniz köyün en tepesine doğru çıkmış olacaksınız. En tepeye çıkmak yorucu olsa da en güzel manzara orada. Geniş kadrajlı bir Kayaköy fotoğrafı çekmek istiyorsanız pes etmeyip tırmanmalısınız.
En tepede güneşi batırdıktan sonra geldiğiniz yoldan farklı bir yolu tercih ederek başladığınız yere dönebilirsiniz. Döndüğünüzde el yapımı olan hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. El yapımı magnetlerin fiyatı ortalama 5 TL, deri cüzdanlar ise 20-25 TL civarında.
Kayaköy’de yemek konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yemek yiyebileceğiniz tek bir yer var o da bahsettiğim otelin restorantı. Bakkal tarzı bir şey ararsanız yine otelin karşısında bulabilirsiniz.
Kaynak: yoloykuleri.com | Mücahit Muğlu