Kimi zaman günlük hayatın koşturmacası içinde kendimize zaman ayıramadığımız mutlaka olmuştur. Ancak kişisel bakımın yine de birtakım bahanelerle uzun süre aksatılmaması gerekiyor. Peki kişisel bakım bu kadar kritikse gerçekten doğru yapıp yapmadığımızdan nasıl emin olabiliriz? İşte herkes için kişisel bakım nedir ve nasıl yapılır sorularının yanıtları…
Kişisel Bakım Nedir?
Kişisel bakım, kişinin bakımlı olması için yapması gerekenleri ifade eden bir kavram. Bu kavrama temel seviyede vücut, ağız ve diş, el ve ayak ile saç bakımı dahil edilebilir. Yani hayatınızı temiz ve bakımlı bir şekilde sürdürebilmeniz için atmanız gereken adımları kişisel bakım konsepti ile açıklayabilmek mümkün.
Diğer yandan kişisel bakımın kapsamı, farklı bakım teknikleri ve ürünlerle de genişletilebilir. Vücudun ölü hücrelerden arındırılması, cilt gençleştime, manikür, pedikür, kuru fırçalama, spa masajları ve daha birçok örnekle çeşitlendirilebilir.
Bu nedenle temel seviyede kişisel bakım süreçleri herkes için aynı olsa da ihtiyaçlara göre kişisel bakım süreçleri farklılaşabilir ve çok daha fazla uygulama içerebilir. Örneğin gözenekli bir cilt yapısına sahip olanlar, ciltlerinin nefes almasını sağlamak için Hydra Facial uygulamasına başvurabilir ve kişisel bakımları için ciltlerini arındırabilirler.
Buna benzer şekilde sakallarının sağlıklı ve gür olmasını isteyen erkeklerin peeling uygulaması yine kişisel bakım yöntemlerinden biridir. Ayak derisinin deforme olmasından rahatsız olan birinin bu rahatsızlığı giderecek ürünlere başvurarması da kişisel bakıma girer.
Kişisel Bakıma Neden Önem Verilmeli?
Kişinin kendini daha iyi hissedebilmesi için yapılacak her şey kişisel bakım kapsamına girer. Çünkü kişisel bakımına dikkat eden insanlar, çevrelerindeki insanlara çok daha hoş görünür ve toplumda saygın bir yer edinmiş olurlar. Bunun sonucunda da kendilerini iyi hisseder ve mutlu olurlar.
Kişisel bakım nedir sorusunun yanıtını bilmeyen ya da yeterince önemsemeyen insanların beden sağlığı ideal seviyede olamaz. Bu da doğal olarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır. Sağlığın olumsuz yönde etkilenmesi ise ruh sağlığını etkileyeceğinden genel mutluluk seviyesi kritik seviyede düşer.
Temiz ve bakımlı olmak kendinize olan güveninizi artırıp daha mutlu olmanızı sağlayarak başka insanlara da enerjinizi yansıtmanıza katkıda bulunacaktır. Dolayısıyla kişisel bakımın aslında hayatın hemen her alanını ilgilendiren bir konsept olduğunu savunmak yanlış olmayacaktır.
Tüm insanların dikkat etmesi gereken kişisel bakım süreçleri, ne yazık ki toplumda yalnızca kadınlara özel bir konuymuş gibi algılanıyor. Ancak herkesin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi, diğer insanlara iyi görünmesi ve kendini mutlu hissedebilmesi için kişisel bakımlarını aksatmaması gerekiyor.
Kişisel Bakım Nasıl Yapılır?
Kişisel bakım nedir sorusuna yanıt bulduktan sonra, artık sıra kişisel bakımın nasıl yapılması gerektiğinde. Daha önce de belirttiğimiz gibi kişisel bakım süreçleri, sizin ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilir, daha fazla adım içerebilir ve çeşitlendirilebilir. Ancak her şeyden önce istisnasız herkesin özen göstermesi gereken temel kişisel bakımlarının doğru yapıldığından emin olmak gerekiyor. Aksi takdirde, vücudunuza zarar verebilir ya da kişisel bakımınızı eksik yapabilirsiniz. O halde gelin, temel kişisel bakım uygulamalarına birlikte göz atalım…
Vücut Bakımı
Vücudun tüm bölümlerinin temizliği, kişisel bakımın olmazsa olmazlarındandır. Bu nedenle vücut bakımınız için haftada en az üç kez duş almanızı öneririz. Duş sırasında vücudunuzun vücut tipinize özel temizleyici ürünlerle iyice temizlendiğinden emin olmalısınız. Duştan çıktıktan sonra vücudunuza gereken nemi kazandırabilmek için nemlendirici losyon ile tüm vücudunuzu nemlendirmeniz önemli. Ek olarak, vücut spreyi kullanarak vücudunuza hoş bir koku kazandırmanız da yararınıza olacaktır.
İstenmeyen tüylerin düzenli olarak alınması da kişisel bakım alanına girer. Tercih ettiğiniz epilasyon seçenekleri ile vücudunuzdaki istenmeyen tüylerden kurtularak hem hijyen sağlamış hem de tüylerin kıyafetlerden görünmesinin önüne geçmiş olursunuz. Hem erkek hem de kadınların kişisel bakımında önemli bir yere sahip olan istenmeyen tüylerden kurtulma işleminin yanı sıra erkeklerin sakal ve bıyıklarını düzenli bir şekilde tıraş etmeleri de mutlaka yapılması gereken kişisel bakım adımlarındandır.
Saç Bakımı
Gün boyunca havadaki mikrop, toz ve dumana maruz kalan saçlarınızın bakımı, hem hijyen hem de dış görünüşünüz için önem taşıyor. Saç bakımının ilk adımı olarak saçlarınızı düzenli olarak yıkamanız gerekiyor. Ancak sanılanın aksine saçları her gün yıkamak, saç derisinin kurumasına ve saçınızın doğal yapısını bozmaya yol açmaktadır. Bu nedenle saçlarınızı, saç tipinize uygun bir şampuanla iki ya da üç günde bir yıkamanızda yarar var.
Diğer yandan saçınızın ihtiyacına göre zaman zaman saçlarınıza bakım ürünleri uygulayarak daha sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca saç türünüze özel doğal saç bakım maskeleri ile dolgun, yumuşak ve parlak saçlara sahip olabilmeniz mümkün.
Ağız ve Diş Bakımı
Yiyecek ve içeceklerin kalıntıları dişlerde biriktiği için dişleri düzenli olarak fırçalamak kişisel bakım açısından büyük bir öneme sahip. Diş aralarında biriken kalıntıları temizlemek için de diş ipi kullanmalısınız. Dişleriniz sarı ise diş beyazlatıcı ürünler kullanabilir ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edebilirsiniz. Bütün gün boyunca ağız hijyeninden emin olmak için yanınızda ağız bakım suyu taşıyabilir ve gerekli durumlarda kullanarak ferah bir nefes kazanabilirsiniz.
El ve Ayak Bakımı
Vücudunuzun en çok kullandığınız uzuvlarından olduğu için eller ve ayakların bakımı son derece önemlidir. Bu anlamda, dışarıdan evinize döndüğünüzde ilk olarak ellerinizi yıkamalı ve tırnak aralarını temizlemelisiniz. Ayrıca yemeklerden önce ve sonra ellerinizi bol sabunlu suyla yıkadığınızdan emin olmalısınız.
Tırnaklarınızı keserken kenarların çok düz kalmaması için tırnaklarınızı oval bir şekilde kesmenizi ve sonrasında törpülemenizi tavsiye ederiz. Daha sonra nemlendirici krem sürerek kişisel bakımınızı tamamlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak, on beş günde bir manikür ve ayda bir kez de pedikür yaptırmalısınız.
Yüz Bakımı
Yüz bakımı, sabah uyandığınız ilk an başlar. Her sabah mutlaka uyanır uyanmaz yüzünüzü cilt tipinize uygun bir sabunla yıkamalısınız. Ayrıca her gün veya her iki günde bir yüz temizleme jeliyle yüzünüzü masaj yaparak yıkamalı ve cildinizin derinlemesine temizlenerek tazelenmesini sağlamalısınız. Yüzünüzü her yıkamadan sonra kurumaya karşı nemlendirici kremle beslemeniz de önemli.
Bunların yanında, düzenli olarak peeling uygulaması ile yüzünüzdeki ölü derileri temizleyebilir ve tonik kullanarak cildinizi ferahlatabilirsiniz. Yüzünüzde eğer cilt sorunları varsa, bu sorunlar özel geliştirilen maske, serum, krem gibi ürünlerden kullanmanız ve lazer leke tedavisi gibi uygulamalardan yararlanmanız yüzünüzün sağlığını korumasına yardımcı olacaktır.
Yüz bakımı birçok farklı uygulama ile detaylı bir şekilde sürdürülebilir. Bu anlamda, yüzünüzdeki her bir bölge için özel ürünlerden kullanılıp farklı bakım süreçlerine başvurabilmeniz de mümkün.