Veganlık yada veganizm, hayvansal içerikli gıdaları ve hayvansal diğer bütün ürünleri kullanmayı reddetmektir. “Sıkı vejeteryanlık” olarak da adlandırılır.
Vegan Nedir?
Vegan kelime olarak 1944 yılında The Vegan Society’nin kurucusu Donald Watson tarafından vejetaryen kelimesinden türetilerek ortaya atılmıştır. Veganlar, hayvansal ürünleri kullanmayı hayvanlar alemine bir sömürü olarak görmüş ve bitkisel ürünlerle yaşamayı tercih etmişlerdir. Veganlar, hayvansal gıdaların yanında hayvansal kaynaklı olduğu için bal, süt ve ipek gibi ürünleri de kullanmayı reddederler.
Veganlar Ne Yer?
Veganlar, hayvansal içerikli ürünleri reddettiği için genel olarak baklagiller (Fasülye, nohut, mercimek, barbunya gibi…), tahıllar(pirinç, yulaf, bulgur gibi…), sebzeler, meyveler, bitkisel yağlar (zeytinyağı, fındık yağı, ceviz yağı gibi) ve kuruyemiş türleriyle hayatlarını sürdürürler. Fakat vegan bireyler dikkat etmezlerse B12, kalsiyum, D vitamini ve protein gibi sadece hayvansal kaynaklı gıdalardan alabilecekleri vitaminlerin eksikliklerinden dolayı hastalık yaşayabilirler. Bu yüzden bu vitaminleri takviye olarak dışarıdan almaları gerekir.
…Yerine Ne Yer?
Et, Tavuk ve Balık Ürünleri : Balık yerine ceviz, fındık ve badem tüketilebilir. Tofu, tahıllar ve sebzeleri bu ürünlerin yerine kullanabilir.
Süt Ve Süt Ürünleri : Soya ürünleri, badem sütü, Hindistancevizi sütü kullanılabilir.
Vegan Ve Vejetaryen Arasındaki Fark Nedir?
Veganlar bal, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları tüketmemelerinin yanında hayvansal kaynaklı olan deri, yün, süet ve ipek gibi ürünleri de kullanmayı reddederler.
Vejetaryenler ise hayvanların öldürülmesine karşı oldukları için et yemeyenler olarak tanımlanıyorlar. Vejetaryenlik de üç türe ayrılıyor. Hayvansal gıda olarak yalnızca yumurta yiyenler “Ovo Vejetaryen“, sadece süt ve süt ürünlerini tüketenlere “Lakto Vejetaryen“, hem süt ürünleri hem de yumurtayı tüketenlere ise “Ovo-Lakto Vejetaryen” denir.