Diyabetin Tarihçesi
Diyabet hastalığının bilinmesi çok eskilere; milattan önce 1550’li yıllara kadar dayanır. Diyabet hastalığıyla ilgili en eski kayıt Ebers denilen ve tıp bilgilerini içeren bir yazmada bulunmuştur. Hastalığın tam adı ise Diabetes Mellitus’tur. Tıp dilinde kullanılan Diabetes akıp gitmek, Mellitus ise bal gibi tatlı anlamlarına gelir. Eski kayıtlarda geçen şeker hastalığıyla alakalı tedkikler şöyledir: şeker hastalığı yaşayan insanların idrarının çok tatlı olduğu ve böylelikle karınca ve sinek gibi hayvan türlerinin o idrarın üzerine geldiği yazılmıştır. Diyabet hastalığının iki türü olduğunu milattan sonra 5-6. yüzyıllarda açıklamışlardır. Diyabetik gangreni’ni ise İbni Sina (980- 1037) ilk kez açıklamıştır.
Anadolu toprakları ise milattan sonra 2. yüzyılda diyabet kelimesiyle tanışmıştır.
İnsülin Ne Zaman Keşfedilmiştir?
Yirminci yüzyılın başlarında üzerinde çalışılmaya başlanan insülin ilk başlarda saf olmayan bir çözelti olduğu için istenmeyen sonuçlar doğurmuş ve kullanılamamıştır. Ardından bilim adamı olan Fredirick G. Banting asistanı olan Charles H. Best biokimyacı James B. Collip ve fizyolog J. J. R. Macleod’ın ortak çalışmaları sonucunda 1921 yılında İnsülin bulunmuş oldu. 1922 yılında ise ilk kez bir diyabet hastasında kullanılmış ve olumlu sonuç vermiştir. Ölümcül bir hastalık olan diyabet 1922 yılından sonra tedavi edilmeye başlanmıştır.
Diyabet Nedir?
Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir. Tıp literatüründe ki adı ise Diabetes Mellitus’tur. Kanda ki şeker (glukoz) seviyesinin anormal seyretmesidir. Bununla birlikte idrarda şeker görülmesine diyabet hastalığı tanısı konur. Tip 1 ve Tip 2 Diyabet şeker hasatlığının en sık görülen 2 çeşididir.
Diyabetin Belirtileri Nedir? Öğrenmek İçin Lütfen Tıklayın…
Diyabet Türleri Nelerdir?
- Tip 1 Diyabet (İnsüline Bağımlı Diyabet)
- Tip 2 Diyabet
- LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults)
- MODY (Maturity Onset Diabetes)
- Gestasyonel Diyabet (Hamilelik Şekeri)
- Pre-diyabet (Gizli Şeker)
Uluslararası Diyabet Federasyonunun (IDF) Diyabet Atlası tahminlerine göre 2015 yılında her 11 kişiden 1’i diyabete yakalanırken 2040 yılını gösteren istatistiklerde her 10 yetişkinden 1’i diyabet hastası olacak.
Diyabet (Şeker Hastalığı)Nedir? Diyabetin Belirtileri Nelerdir?