Ağız mikroorganizmaların üremesi için oldukça elverişli bir ortamdır. Besinlerle sürekli temas halinde olan ağzın bakımı iyi bir şekilde yapılmadığı takdirde çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Bakımsız olan dişler kişiyi psikolojik ve fizyolojik olarak etkiler.
Çocukluk Döneminde Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Çocukluk döneminde çocuğa diş bakımı yaptırmak anne ve babaya düşüyor. Söylemden çok örnek olarak çocuklarına diş fırçalamayı ve ağız içi bakımını kendileri uygulayarak göstermeleri gerekiyor. Çocuğunun beğenebileceği çeşitli diş fırçası ve diş macunu ile ona diş ve ağız bakımını hem eğlendirerek hem de iyi bir eğitim vererek uygulatabilirler. Küçük yaşta ki çocuk ailesinden gördüğü diş bakımına alışkanlık kazanmış olur.
2 ila 3 yaş arasında gelişimini tamamlayan süt dişleri dökülür ve yerine kalıcı olan dişler gelir. Bu dişlerin sağlıklı gelmesi ve öyle kalabilmesi için çocukluk döneminde ağız ve diş bakımının düzenli yapılması gerekir. Çocukluk döneminde diş bakımının yapılmaması süt dişlerini etkilediği gibi kalıcı olan dişleri de etkileyecektir.
Yetişkinlik Döneminde Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Yetişkinlik dönemine girildiğinde dişler zayıflamaya başladığı için diş bakımı daha fazla önemsenmelidir. Diş sağlığına faydası olan süt ve süt ürünleri Kalsiyum, Fosfor ve D vitamininin besinlerle vücuda alınması gerekir. Diş yüzeyi ve diş etinin altına giren plaklar temizlenmelidir. Eğer diş taşı oluşumu gibi sorunlarınız varsa bir diş hekimine başvurabilirsiniz.
Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
- Dişler gün içerisinde en az 2 kere yukarı aşağı hareketlerle dişlerin arka ve ön tarafları fırçalanmalıdır.
- Gerekirse diş ipi yardımıyla diş araları temizlenmelidir.
- Dişlerde çürük ve leke oluşmasına neden olan asitli gıdalar, çay ve kahve gibi içecekler fazla tüketilmemelidir.
- Sert yiyecekleri dişlerinizle kırmaktan kaçınılmalıdır.
- Ayda bir diş muayenesi mutlaka yaptırılmalıdır.