Hamilelik dönemlerinin vazgeçilmezi olan ultrasonun önemi nedir? Çok sayıda organ sistemi için kullanılabilen ultrasonografi, gebelik takibinde çok önemli bir yeri vardır. Çünkü anne karnındaki bebeğin yapısı, sağlık durumu, etrafını saran amniyon sıvısı, zarlar ve plasenta hakkında çok değerli bilgiler verir. Peki ultrason bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte Ultrasonun Önemi Nedir? Ultrason Zararlı Mıdır?
Ultrason nedir?
Kadın doğum pratiğinde rutin uygulamaya girmiş ultrasonun, gebelik takibinde çok önemli bir yeri vardır. Günümüzde ultrason bütün gebelik takiplerinde her kontrolde yapılması alışkanlık haline gelmiştir. Peki gebelik takibinde ultrasonun faydaları nelerdir?
Ultrasonun Amacı Nedir?
İlk gebelik ultrasonunuz, 6-8 hafta arası yapılır.
- Bebeğin kalp atışının olduğunu görmek
- Tek veya çoğul gebelik olduğunu görmek
- Rahim içi mi dış gebelik mi olduğunu değerlendirmek ve
- Gebelik haftasını tam olarak hesaplayabilmektir.
Daha sonraki haftalarda yapılması gerekli olan ultrason değerlendirmeleri ise temelde;
- 11-14 hafta arası, Down sendromu tarama testi
- 18-23 hafta arası detaylı ultrason taraması
- 32. hafta sonrası, bebeğin gelişimi, suyunu, pozisyonunu, anne karnında iyilik halinde olup olmadığını anlamak için yapılan ultrason incelemeleri sayılabilir.
Ultrasonun Faydaları Nelerdir?
Hamilelik takibinde ultrason önemli bir uygulamadır. Ultrason takibinde bebeğin her ay farklı bir organdaki gelişmesinin veya patalojinin farkına varabilme ihtimalini güçlendirir. Eğer bir önceki rutin muayene sırasında gözden kaçan bir durum var ise bunlar fark edilip önlenebilir. Ancak ultrasonografinin hata her geldiğinde yapılmasının tıbbi bir gerekliliği yoktur.
Ultrasonun Zararları Nelerdir?
Hamilelik döneminde ultrasonografinin hiç bir zararı yoktur. Ultrasonun gebelikte kullanıma girmesi neredeyse 40 yıla ulaşmıştır. Ve bu sürede yapılmış olan büyük ölçekli bilimsel çalışmalarda, ultrasonun zarar verdiğine ya da tekrarlayan ultrasonların bebekte sakatlığa yol açacağı ya ada büyümesine engel olacağı yönünde hiçbir kanıta rastlanmamıştır.
Yurt dışında ultrasonografi ekstra bir ücrete tabii olduğu için her seferinde yapılması kabul gören bir işlem değildir. Bu açıdan her ay yaptıramazlar. Türkiye’de ücretsiz olduğu için her seferinde hastaya yapılarak hem doktor kendini rahatlatıyor hem de hasta bebeğini görmekten dolayı mutlu oluyor.
Ultrason Ne Zaman Yapılmalıdır?
11. haftada, 2,5 – 3 ay arasında, 5. – 6. aylarda ve 32 – 34. haftalarda tıbbi bir gereklilik olarak yapılması gerekiyor. 11. haftada yapılan ultrasonografide bebeğin ense kalınlığına bakılır. Ense kalınlığını ölçerek 2’li tarama testi yaptırılır. Bu ultrasonografik muayene ve 2’li test sonucu normal çıkarsa 4 – 5 aylıkken yapılan 3’lü tarama testinin yapılmasına gerek yoktur.
Hamile Kalmadan Önce Hangi Vitaminler ve Ek Besinler Alınmalıdır?
Gebelik Diyabeti (Hamilelik Şekeri) Nedir? Belirtileri Nelerdir?