Ordan BurdanSağlık

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

“Duygusal olarak değişken” kişilik bozukluğu olarak da anılan borderline kişilik bozukluğu nedir?

Borderline kişilik bozukluğu yarattığı ağır işlev bozukluğu ve yüksek intihar riski doğurması nedeni ile
karmaşık ve ciddi bir ruhsal bozukluktur. Duygusal olarak değişken” kişilik bozukluğu olarak da anılan borderline kişilik bozukluğu nedir?

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluğu, genç erişkinlik döneminde başlayan, kişilerle olan ilişkilerde, kendilik algısında ve duygularında tutarsızlık ve ani dürtüsel davranışlarla karakterize bir durumdur. Bu kişiler, birkaç saat ya da birkaç gün süreyle, çok yoğun birtakım duygular yaşayabilirler ve bu duyguları çok çabuk ya da birden değişebilir. Borderline bozukluğu olan kişilerde; ani duygudurum değişiklikleri ve kendilerinin nasıl biri olduğu, hayattaki rollerinin ne olduğu konusunda kararsız düşünceler görülebilir. Bunların sonucu olarak bu kişilerin ilgi alanları ve değerleri çabucak değişebilir.

Kendilerini çok mutlu ve güvende hissediyorlarken, birden bir üzüntü ve çökkünlük yaşamaya başlayabilirler ya da yoğun bir kaygı duymaya başlayabilirler. Ayrıca, denetim altına almakta güçlük çektikleri yoğun öfke duyguları olabilir; bu sırada bağırıp çağırmaya, ellerine ne geçerse atmaya başlayabilirler; bunun ardından büyük bir utanç ve suçluluk duygusu yaşayabilirler. Ancak, öfkeleri her zaman başkalarına karşı değildir, kendilerine öfkelendikleri de sık görülür.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Gerçek ya da hayali terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çaba harcamak.
  • Aile, arkadaş ve yakın çevre ile ilgili hızla değişen aşırı sevgi ve nefret gibi uç duygulara sahip olma
  • Kimlik karmaşası denilen kendine algılayışında, önem verilen kültürel-ahlaki değe anlayışında değişkenlikler.
  • Dengesiz ve bozulmuş benlik duygusu
  • Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler yapma.
  • Kendine zarar verme olasılığı fazla olan, iki ya da daha çok durumda sonunu düşünmeden, aniden yapılan eylemler.
  • Yineleyen bir şekilde intihar girişimleri, intihar tehditleri, kendine zarar verme (bıçak, jilet, vs. ile kendi cildini kesme, sigara ile kafayı yakma9.
  • Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleri
  • Kişinin kendisini sürekli olarak boşlukta hissetmesi.
  • Uygunsuz ve yoğun öfke, öfke kontrol problemler.
  • Stresle ilişkili, gelip geçici, kendine kötülük yapılacağı düşünceleri ya da dissosiyatif belirtiler.

Borderline bozukluğu olan kişilerde tüm belirtiler görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Bazı hastalarda birkaç belirti görülürken bazılarında sayılan belirtilerin neredeyse hepsi gözlenebilir. Belirtilerin ortaya çıkışı sıradan olaylarla tetiklenebilir. Örneğin iş gezisi nedeniyle yakın çevresinden ayrılan bir kişide belirtiler görülmeye başlayabilir. Belirtilerin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişir. Kişinin genel durumu ve hastalığının derecesi belirtilerin yoğunluğunu belirler.

Öfke Kontrol Bozukluğu Nedir?

Ruminasyon Nedir?

Rapunzel Sendromu (Trikofaji) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu