Ordan BurdanSağlık

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal Fobi, diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır.

Sosyal Fobi, diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal Fobi nedir? Sosyal fobinin belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl olur?

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan sosyal fobi toplumda sıkça görülen kaygı bozukluklarından biridir. genelde çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlayan bir rahatsızlıktır. Sosyal fobisi olan insanlar genelde sosyal ortamlarda kendini gergin ve rahatsız hissederler. Başkaları tarafından içe dönük ve sessiz olarak görülürler. Genelde sosyal aktiviteleri veya arkadaş edinmeyi çok severler fakat endişelerinden dolayı buna cesaret edemezler.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobisi olan kişiler kaygı belirtilerinin başkaları tarafından fark edilmesinden endişe duyarlar ve bu onların endişelerinin daha da artmasına neden olur. Bu belirtiler o kadar aşırı olabilir ki günlük hayatlarını mesleki performanslarını etkilemeye neden olur. Sosyal fobiye neden olan bazı belirtiler;

  • Anksiyete
  • Sinir
  • Çarpıntı
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Taşikardi
  • Yüzde kızarıklık
  • Ağız kuruluğu

Sosyal Fobi Neden Olur?

Sosyal fobi tek bir nedene bağlı oluşmaz. Fakat genetik faktörler bu rahatsızlıkta önemli rol oynar. Beynin korku yanıtını kontrol eden amigdala isimli bölümün aşırı aktif olması fobi oluşumunda etkilidir. Sosyal fobinin oluşumunu çocukluk dönemlerinde yaşanan zorbalıklar veya dalga geçme olayları etkileyebilir. Kontrolcü ve baskıcı aileler çocuklarda sosyal fobiyi etkileyebilirler. Fizikleriyle ilgili sağlık sorunları yaşayan kişilerde sıkça görülmesi olağandır.

Sosyal Fobi Tedavisi

Sosyal fobinin tedavisi başarıyla yapılan psikiyatri rahatsızlıkları arasındadır. Psikoterapinin bu hastalık türünde oldukça etkili olduğu görülmüştür. İlaç kullanımı sosyal fobide oldukça olumludur fakat her hastada işe yaramayabilir. Ayrıca psikoterapi olmadan tek başına ilaç kullanımı yeterli değildir.

Önemli: Sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Her durumda bir uzmana baş vurmanız gerekir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Erken Kalkmanın İnanılmaz Faydaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu