Bursa’nın Fetih Gününü anlatan Dünyanın tam panoramik en büyük müzesi ‘Panorama 1326 Bursa’. Türkiye’nin ve Bursa’nın en önemli projelerinden biri olan “Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi” 6 Nisan 1326 Bursa’nın fetih gününü yeniden canlandırarak ziyaretçilerine panoramik olarak anlatmaktadır. Tam Panorama formunda inşa edilen ve 42 metre çapındaki kubbesi ile Dünya’nın en büyük “Tam Panoramik” müzesi unvanını almıştır. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük kubbe açıklığına sahiptir.
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
PANORAMA 1326 – Bursa’nın Beylikten Cihan Devletine Uzanan Yolculuğu
Dünyanın tam panoramik en büyük müzesi olan Panorama 1326, Bursa’nın beylikten cihan devletine uzanan yolculuğunu anlatmaktadır. 1 Kasım 2018’de ziyarete açılan müzenin resmi açılışı ise Şubat 2019’da gerçekleşmiştir. Panorama 1326 müzesinin içerisinde ise; Ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümler mevcuttur. Panoramik müze 360 derece dairesel döngü içerisinde fetih gününü resmetmektedir.
Müzede, Bursa’da metfun bulunan 6 Osmanlı Padişahının ve onların zamanındaki sosyal hayatı anlatan 16 adet tablo yer almaktadır.
Müzeye Giriş Ücreti – Çalışma Saatleri ve Adresi
Adres: Ebu İshak, İnceler Sk. No:29, 16230 Osmangazi/Bursa
Pazartesi: Kapalı
Salı: 09:00–17:00
Çarşamba: 09:00–17:00
Perşembe: 09:00–17:00
Cuma: 09:00–17:00
Cumartesi: 09:00–17:00
Pazar: 09:00–17:00
Yetişkin: 5 tl
İndirimli: (Öğretmen, Öğrenci ve Askeri Personel): 2,5 tl
Ücretsiz: Şehit ve gazi yakınları, engelliler, 0-12 yaş arası ve 65+ ücrete tabi değildir, istendiğinde kartlarını göstermekle yükümlüdürler.
Müzenin Yapımında Yardımcı Olan “Tarih ve Sanat Kurulu”
Panoramik resimde ve panolarda yer alan tüm detaylar ve figürler alanında uzman akademisyenler tarafından oluşturulmuştur. Panoramik sergi “Tarih ve Sanat Kurulu” denetiminde sıkı araştırmalar neticesinde ve tarihi kaynaklara dayanarak yapılmıştır. Tarih ve Sanat Kurulunda yer alan danışmanlar ise; başta dünyaca ünlü tarihçi merhum Prof. Dr. Halil İNALCIK olmak üzere, Çekül Vakfı Başkanı tarihçi ve mimar Prof. Dr. Metin SÖZEN, Düzce Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Yusuf OĞUZOĞLU, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şinasi İŞLER, İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalı Bölümünden Prof. Dr. Mustafa KARA ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Genel Sekreteri görevini yürüten, müze uzmanı ve koleksiyoner Sn. Ahmet ERDÖNMEZ’den oluşmaktadır.
”Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi” 9 sanatçının aralıksız 5 yıl süren çalışmaları sonunda ortaya çıkmıştır. Fikrin sahibi ressam ve çizgi film yönetmeni Haşim VATANDAŞ aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü de yapmıştır. Yaşar ZEYNALOV (Ressam), Oksana LEGKA (Ressam), Ramazan ERKUT (Background), Mahmut ACAR (Background), Hasan H. DİNÇER (Bilgisayar uygulama),Ömer EMİROSMANOĞLU (3 Boyutlu Objeler), Atilla TUNCA (3 Boyutlu Objeler) ve Şeyma KİRAZ ( Teknik Çizim) olmak üzere çalışma 9 sanatçı tarafından gerçekleştirilmiştir.
“Panorama 1326 Bursa” Fetih Müzesi I Osmangazi Belediyesi
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesinde Neler Var?
Müzede, ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümler mevcuttur. Ayrıca çini salonu büyük ilgi görmektedir. Müzede, Bursa’da metfun bulunan 6 Osmanlı Padişahının ve onların zamanındaki sosyal hayatı anlatan 16 adet tablo yer almaktadır.
Kronolojik Sergi Alanındaki 16 Tablo
Ertuğrul Gazi (?-1281) – Anadolu’yu Açan Rehber
Ön planda Ertuğrul Gazi, arkada göç halinde Kayı Obası.
Şeyh Edebalı (1206-1326) – Osmanlının Manevi Mimarı
Şeyh Edebalı ve Osman Gazi Bilecik’teki zaviyenin bahçesinde. Arkada debbağhanede çalışan Ahiler.
Osman Gazi (1258-1326) – Beylikten Devlete
Karacahisar Camii içi. Yakın planda profilden Osman Gazi, arka planda cemaat ve hutbe okuyan Dursun Fakih.
Yalakova (Bapheus) Savaşı (27 Temmuz 1302 ) – Bizans’a Meydan Okuma
Arkada deniz ve gemiler, ön planda saldıran Osmanlılar. Arkada solda gemilere kaçan Bizanslılar., sağa doğru kaçan başka bir grup Bizanslı ve alan askeri.
Dimbos Savaşı (1303) – Açılan Bursa Yolu
Tekfur güçleri arka planda boğazı tutmuştur. Yamaçlardan saldıran Osmanlı güçleri, atlılar, okçular…
Osman Bey’in Vasiyeti – ‘Ey oğul, beni şol gümüşlü kümbete gömesiz’
Osman Bey Balabancık Havale kulesi üzerinde. Oğlu Orhan’a Bursa’yı işaret ediyor.
Orhan Bey (1281-1362) – Bursa Fatihi
Bursa fethinin ardından, Pınarbaşı Fetih Kapı’dan şehre giriş.
Geyikli Baba (1275-1350) – Baba Sultan
Fonda Bursa Kalesi. Kuşatmaya katılmak için gelen Geyikli Baba ve müritleri Uludağ yamaçlarında.
Davud El Kayseri (1258/61-1351) – Eğitimde Kurumlaşma
Davud El Kayseri, dönemin astronomi ve bilimsel aletleriyle ders anlatırken. Duvarda Biruni’ye ait ayın güneş etrafında hareketlerini gösteren deri harita.
Emir Sultan (1368-1430) – Gönüllerin Sultanı
Kılıç kuşanma merasimi. Emir Sultan ve Sultan Çelebi Mehmed.
Murad Hüdavendigar (1326-1389) – Kosova Şehidi
Zafer sonrası savaş alanını teftiş eden Sultan I.Murad. Ön planda elinde bıçakla saldırıya geçen Sırplı.
Yıldırım Beyazid (1360-1403) – Seferden Sefere Bir Ömür
Niğbolu Kalesi önü. Yıldırım Bayezid atının üstünde, kale burçlarına doğru bağırıyor. Burçlarda Doğan Bey.
Bursa Ulu Cami – Açılan Umran Yolu
Ulu Cami inşaat halinde. Önde Yıldırım Bayezid, Mimar Ali Neccar. Arkada işçiler için ekmek getirmiş Somuncu Baba.
Çelebi Mehmed (1379-1421) – Osmanlının II. Kurucusu
Sultan Çelebi Mehmed. Arka planda Yeşil Türbe ve Yeşil Cami.
Yeşil Türbe (1421) – Fetret Devri sonrası yeniden kuruluşun abidesi
Yeşil Türbe’nin Mimarı, Vezir Hacı İvaz Paşa, çini ustası Mecnun Mehmet’le çinileri inceliyor. Arkada inşaa halinde Yeşil Türbe.
İkinci Murad (1404-1451) – Kültür Banisi
Muradiye Külliyesi’nin bahçesinde ulema ile sohbet.
Panoramik Müze Nedir?
Etkili resim sergileme yöntemi olan panoramik müzede, tek bir resim sergilenir. Burada amaç, izleyiciyi her yönden kuşatan çerçevesiz bir resim sunmaktır. Resmin izleyiciye yaklaşan bölümleri gerçek üç boyutlu objeler ile yapılırken, üç boyutlu bölümün devamı gibi görünen resim de üç boyutlu olarak algılanır.
Tam Panorama Nedir?
Tam Panorama, bilinen panoramik müze yapılarına, birçok yenilikle beraber kubbe eklemektir. Böylece panoramik resmi bu kubbe iç yüzeyinde devam ettirerek, panoramik müzelerin ziyaretçi üzerindeki etkisini arttırılır. Tam panoramanın kubbesel olması, panoramik resmin hiçbir yönden sınırlandırmadan bütün olarak sunumunu sağlar.