Ordan BurdanYaşam

Antik Çağ’da Kısa Saçlılar Köle, Uzun Saçlılar Asilmiş

Eski çağlarda kısa saçlılar köle olarak kabul edilirken, uzun saçlılar asil olarak kabul edilirdi.

Antik Çağ’da Kısa Saçlılar Köle, Uzun Saçlılar Asilmiş: Günümüzde saç boyları hakkında herhangi bir mana bulunmasa da, geçmiş çağlarda böyle değildir. Eski çağlarda kısa saçlılar köle olarak kabul edilirken, uzun saçlılar asil olarak kabul edilirdi.

Antik Çağ’da Kısa Saçlılar Köle, Uzun Saçlılar Asil

Antik Çağ’da neredeyse bütün kültürlerde kadın içinde erkek içinde uzun saç şıklık, özgürlük ve zenginlik anlamına gelmekteydi. Hatta eski Yunan’dan Çin’e kadar böyle kabul görülmekteydi. Öyle ki Japonya, Mora, Kuzey Avrupa gibi bölgelerde kısa saç kölelere ait bir özellik olarak kabul görmekteydi. Bu nedenle birinin saçını kesmesi, en büyük hakaret olarak kabul edilirdi.

Bu olay sanata da böyle yansımıştır. Yunan tanrı ve tanrıçalarının hepsi uzun saçlı olarak tasvir edilmektedirler. Böyle tasvir edilenler sadece tanrılar değildir; mitolojik kahramanların tümü, filozoflar, şairler ve yüksek statülü insanlar. Meslek sahipleri, din adamları, krallar ve kraliçeler daima uzun saçlı olarak gösterilmişlerdir.

Ancak bazı istisnai durumlarda olabiliyordu elbette. Örneğin eski Mısır’da, Firavun döneminde saçları kökünden kesip peruk takmak bir âdet olarak kabul edilirdi. Saç pis bir vücut parçası olarak görülmekteydi ve saç kesmemekle kölelik arasında kültürel bir ilişki izlenmekteydi.

Kısa saça bakış açısı Roma kültürüyle değişmiştir

Romalı tarih yazarı Yaşlı Plinius’un anlattığına göre; tüm dünyanın kısa saç ile tanışması Roma kültürü ile gerçekleşmiştir. M.Ö. 299’da Sicilya’dan gelen berberlerin kısa saç akımını yaygınlaştırmaya başlamışlardır. Böylece halk arasında yaygınlaşmaya başlayan kısa saç ile yeni bir düşünce akımı da başlamıştır.

Ancak Roma kültür tarihçilerine göre ise kısa saç zaten eskiden beri var olan bir modelmiş. Çünkü Roma’dan önceki etrüsklerde, kısa saçlı tasvir edilmiş halk çizimleri bulunmuştur. Roma tarihçisi Edward Gibbon’ın verdiği bilgilere göre; kısa saç Romalılarca tam olarak benimsenmemiş bir Etrüsk kalıntısı olmalıdır. Çünkü erkeklerde kısmen yaşayan kısa saç kültürü, Romalı kadınlarda hiç yok ve bir aşağılama anlamı içermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu