Elde edeceğim şey, harcadığım emeğe değecek mi? Aptal Puma Sendromu; hayatına katkı sağlamayacak küçük bir hedefin peşinden uzun süre koşarak, kendilerini yıpratan insanların düştüğü durumdur.
Bazen vazgeçmek de iyi bir seçenektir!
Hızı, kıvraklığı ve zekası ile tanınan pumalar; avının peşinden koşarken harcadığı enerji miktarı, ondan elde edeceği potansiyel enerji miktarını geçeceğini anladıkları zaman koşmaktan vazgeçerler. Yani yenilgiyi kabul eder ve hemen başka bir av ararlar. Bu sebeple pumaların bir ceylanın peşinden koşarken ki hızlarıyla, tavşanın peşinden koşarken ki hızları birbirlerinden çok farklıdır. Aptal Puma Sendromu ise; bu durumun tam tersini yapan insanların durumunu anlatmak için kullanılan bir deyimdir.
Aptal Puma Sendromu
İnsanlar bazen bir inat, bir hayal, bazen bir insan ya da değmeyecek bir şeyler uğruna gereksiz yere kendini yıpratmaktadır. Günümüzde bu durumlara ek olarak ve hayatımızda maalesef ki çok büyük bir yer kaplayan sosyal medyada da aynı durum söz konusudur. İnsanlar artık gösteriş yaparcasına bir yarış halindedir. Bu nedenle her alanda hem maddi hem manevi olarak kendilerini yıpratacak işler peşindedirler.
Hayatımız boyunca sürekli olarak bir şeyler peşinde koşmaktayız. Gerek iş hayatında gerekse özel hayatlarımızda hep kazanmak istiyoruz. Çok iyi bir iş istiyoruz, çok güzel olmak, beğenilmek, onaylanmak, sürekli taktir görmek ve her alanda başarılı olmak istiyoruz. Tüm bunları kaldıramadığımız anda da psikolojik olarak bir çöküş yaşıyoruz ve hayata karşı ya yorgun ya da kızgın oluyoruz. Bu duruma ise en iyi örnek pumalar gösterilmektedir. Her zaman harcadığı emeğe değecek işler peşinde koşan pumalar; olmayacak hayallerin peşinde adeta bir yarıştaymış gibi ömürlerini tüken insanlara verilebilecek en iyi örnektir.
İnsanlarda farklı şekillerde de olsa çok sık görülen bu sendromdan korunmanın ya da bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu pumaları örnek almaktır. Yani harcadığınız emek her zaman elde edeceğiniz şeye değmelidir. Kısacası bazen hayalperestliği bırakıp koşmaktan vazgeçmek ve duracağın noktayı bilmek en iyi seçenektir.
Psikolojik Rahatsızlığı Olan Biriyle Nasıl İletişim Kurmalıyız? Tıklayınız…