Peter Pan sendromu, büyüme korkusu olan çocuklarda ve yetişkinlikten kaçmaya çalışan bireylerde görülen psikolojik bir durumdur. Çevremizde, yetişkin olduğu halde çocuk gibi hareket eden kişiler gördünüz mü? Eğer gördüyseniz bu kişinin peter pan sendromuna sahip olma ihtimali yüksek. Gelin hep birlikte peter pan sendromunu inceleyelim.
Peter Pan Sendromu Nedir?
Peter Pan sendromu, büyüme korkusu olan çocuklarda ve yetişkinlikten kaçmaya çalışan bireylerde görülen psikolojik bir durumdur. Peter Pan Sendromu, yetişkin olduğu halde çocukça davranışlar sergileyen kişilerin yaşadığı davranış bozukluklarına verilen isimdir.
1983 yılında Dan Kiley isimli bir psikanalist tarafından keşfedilmiştir. İsmini Peter Pan isimli romandan almıştır. Peter Pan Sendromu, genelde 30’lu yaşlarda yetişkinlik döneminde ortaya çıkan, kadınlara kıyasla erkeklerde daha fazla görülen bir durumdur. Dan Kiley’e göre anne baskısı ve baba otoritesizliğinde büyüyen çocuklarda görülmektedir. Peter Pan Sendromuna sahip bireyler, kişiler arası ilişkilerde ve sorumluluk alması gereken yerlerde olgunlaşmadığını gösteren davranışlar sergilerler.
Peter Pan Sendromu Belirtileri
- İnsan ilişkilerine çok fazla ilgi göstermemek.
- Kariye inşa etmekte sıkıntılar yaşamak.
- İş bulmak için çaba göstermemek.
- Çok para harcamak ve bütçelerini kontrol edememek.
- Gelecekten korkup, geçmişi özlemek.
- Sorumluluk alamamak. Birlikte oldukları kişiye bütün sorumluluğu bırakmak.
- Arkadaşlarını da kendi gibi çocukça hareket eden kişilerden seçmek.
- Büyük çabalar sarf etmeden iyi yerlere gelebileceklerini düşünürler.
- Güvenilir değillerdir.
- Verdikleri sözleri genelde tutmazlar.
- İşler terse döndüğünde başkalarını suçlamaya başlarlar.
- Sorumluluk almaktan kaçmak için alkol veya madde kullanırlar.