El ayak hastalığı ya da genel olarak bilinen adıyla el, ayak, ağız hastalığı küçük çocuklarda yaygın olarak görülen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Genellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen bu hastalığın belirtileri nelerdir? Bulaşma yolları nelerdir?
El Ayak Hastalığı Nedir?
El ayak hastalığı bir virüsün neden olduğu enfeksiyon sonucu ortaya çıkan, bulaşıcı ve döküntülü bir hastalıktır. Bu hastalık koksaki virüs A16 ve enterovirüs 71 olarak adlandırılan iki virüsün bulaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Genellikle çocuklarda ve 10 yaş altında görülen bu hastalığın belirtileri ise; vücutta döküntü, kızarıklık, ağızda veya ağız çevresinde yaralar şeklindedir. Aynı zamanda bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte bulaşıcı bir hastalık olduğu kesin olarak bilinmektedir.
Bulaşma Yolları Nelerdir?
Temas yoluyla çok rahat bir şekilde bulaşan el ayak hastalığı; hapşırma, öksürme, tükürük, solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu hastalığa yakalanma riskini azaltmak için; eller sık sık sabunla ve suyla yıkanmalı, öksürük ya da hapşırık durumunda ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. Aynı zamanda kullanılan mendiller sürekli çöpe atılmalı, havlu-bardak-çatal-bıçak gibi ortak ev eşyaları paylaşılmamalıdır.
El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bir enfeksiyon hastalığı olan el ayak virüsünün ilk semptomlarının ortaya çıktığı zamana (kuluçka dönemi) kadar olan olağan süre 3 ila 6 gündür. Bu süreçte çocuklar huzursuz hisseder ve iştah kaybı yaşarlar. Hemen bu belirtilerin ardından boğaz ağrısı ve ateş meydana gelmektedir. Ateş başladıktan bir veya iki gün sonra ağız veya boğazın ön kısmında ağrılı yaralar gelişebilir. Bu ise hastalığı ağır bir şekilde geçirdiğinin belirtisidir. Tüm bunların yanı sıra diğer belirtileri ise şu şekildedir;
- Boğaz ağrısı
- Vücutta döküntü (kızarıklık şeklinde)
- Ateş
- Dil, diş etleri ve yanakların iç kısmında kabarma
- İştah kaybı
- Burun akıntısı