Cildin çeşitli bölgelerinde yağlanmalar olağan bir durumdur. Burun yağlanması da bunlardan biridir. Birçok kişide yüzün diğer bölgelerine göre burun üzerinde daha fazla yağlanma meydana gelebilir. Ciltte fazla yağlanma sivilce sorunlarına neden olabilir. Bundan dolayı burun etrafında meydana gelen yağlanma neden olur ve nasıl düzelir gelin birlikte öğrenelim.
Burun Neden Yağlanır?
Burnun etrafı yağ bezeleriyle çevrilidir ve bu bezeler yağ salgılanmasından sorumlu bezelerdir. Bu bezelerin ne kadar yağ ürettiği kullandığınız yüz temizleme malzemelerine, hormonlara, genetiğe dayalı bir durumdur.
Burun yağlanması çeşitli nedenlere dayanmaktadır. Hormonlardaki dalgalanmalar yağ bezelerinin aktifliğine etki etmektedir. Karma bir cilde sahipseniz; yanaklar kuru veya normal, burun, alın ve çene ise yağlı olmaktadır. Cinsiyetinde burun yağlanmasında etkisi vardır. Erkeklerin cildi kadınlara göre daha fazla yağlanmaktadır. Son olarak da burundaki geniş gözeneklerden dolayı burun daha fazla yağ üretmektedir. Burun yağlanması; nem artışından, kötü cilt bakımı yapmaktan, güneşe fazla maruz kalmaktan, alkol ve kafein tüketiminden ve kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabilmektedir.
Burun Yağlanması Nasıl Önlenir?
- Burun yağlanmasını önlemek için cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanmalısınız.
- Güneş kremi kullanmak, burun da oluşan yağı engelleyebilir.
- Fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir.
- Sağlıklı bir beslenme ile yağ oluşumunu neden olan yiyeceklerden kendinizi sınırlayarak burunda oluşan yağlardan kurtulabilirsiniz.
- Egzersiz yapmak cilde bir ışıltı kazandıracağı gibi yağ üretiminide kontrol altında tutmaya yarar.
- Günlük su tüketimini de ihmal etmemek gerekir.
- Düzenli sıvı alımı yağ bezelerinin yağ salgılamasını azaltır.
- Burun çevresine yapılacak kil maskeleri yağlı burna iyi gelecek bir çözümdür.