Kelebek hastalığı romatizmal bir hastalık olan otoimmün hastalıklarındandır. Lupus ya da tam adıyla Sistemik Lupus Eritematozus; halk arasında yüzde kırmızı döküntüler oluşmasından dolayı kelebek hastalığı olarak bilinmektedir. Kelebek hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim..
Kelebek Hastalığı Nedir?
Bir deri hastalığı olan Kelebek hastalığı az rastlanılan genetik bir hastalık türüdür. Yanlış çalışan bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yabancı bir madde olarak görüp vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırmasından dolayı oluşur. Vücuttaki kollajen ve bağışıklık sistemine saldırarak kelebek hastalığını oluşturur. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmesede genetik, çevresel ve hormonal faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Genellikle doğumdan sonra veya çocukluk döneminde başlayıp yaşam boyu devam edebilmektedir.
Kelebek Hastalığı Nedenleri
Lupuz yani kelebek hastalığı genetik faktörlere, güneş ışınlarına ve hormonlara bağlı olarak görülebilmektedir. Kullanılan ilaçlar, sigara, streste kelebek hastalığına neden olabilmektedir.
Kelebek Hastalığı Belirtileri
Kelebek hastalığının belirtileri bazı zamanlar aniden ortaya çıktığı gibi bazen de yavaş bir şekilde görülmektedir. kelebek hastalığında görülen belirtiler şu şekilde görülebilir:
- Yüzde, avuç içinde ve ayaklarda döküntüler oluşur
- Saç dökülmesi
- Halsizlik
- Biçimi bozulmuş tırnaklar
- Ateşlenmek
- Diş problemleri
- Eklem ağrısı
- Şişlik
- Böbrek fonksiyonlarında bozulma
- Yutmada güçlük yaşamak
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Kan hücrelerinde bozukluk
- Cildin soluk görünmesi