Hızlı Yemek Yemenin Zararları :
Yoğun bir iş temposunda çalışıyor olabilirsiniz, önemli bir aktiviteye yetişmek isteyebilirsiniz veya başka bir sebeple aceleniz olabilir. Her şeyden önce, mesleğimiz ne olursa olsun hatta ev hanımı bile olsak yapılacak bir sürü işimiz her zaman vardır. Bu durumlarda hemen hepimiz yemeğimizi hızla yer ve vakit kaybetmek istemeyiz. Ancak bunu alışkanlık haline getirirseniz obez olma veya metabolik bir sendrom yaşama ihtimalinizi artırmış olursunuz. Bunların neticesinde kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi hastalıklara yakalanma olasılığınız da artmış olur. Bu tür hastalıkların hepsi maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir.
Günün hangi saati olursa olsun, bir yemeği hızla yediğinizde, sindirim sisteminiz buna ayak uyduramaz. Sindirim sisteminizin başa çıkamaması demek beyninize doygunluk hissi uyarısının geç gitmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, doygunluk hissi geciktikçe daha fazla yemek durumunda kalırsınız.
Yemek yerken aldığınız bir lokmanın sindirim sisteminiz tarafından karşılanması ve ardından beyine uyarının gönderilmesi ortalama 20 dakika sürmektedir. Bu nedenle yavaş yemeyi alışkanlık haline getirirseniz bu süre geçinceye kadar daha az yemek yemiş olursunuz. Yavaş yemek yemek, midenize çalışmaya başlaması için daha fazla zaman verir.
Hızlı Yemek Obeziteye Sebep Oluyor :
Hepimiz, yemek yerken beyne doyma sinyallerinin gitmesi için biraz süre geçmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak iş uygulamaya geldiğinde hızlı hareket etmek ağır basıyor.Öncelikle yemek yemek bir zevktir. Bunu unutmamalıyız. Yemek yerken, lezzetlerin tadını çıkarmalı, yemek anından keyif almalıyız.
Öte yandan hızlı yemek yiyen bireyler, yeterince çiğnemezler ve yemeğin tadını almakta zorlanırlar. Doyma sinyallerinin ulaşması da zorlaşınca kişi tokluk hissetmez ve daha fazla yemek ister. Bu da bir süre sonra fazla kiloya hatta obeziteye bile sebebiyet verebilir.
Hızlı Yemek Yemekten Nasıl Kurtulabiliriz :
1. Çiğnemek için daha fazla zaman harcamanızı gerektiren yüksek lifli gıdaları seçin.
2. Kaşık veya çatalınızı her bir lokmanız arasında elinizden bırakın.
3. Her lokmanız için minimum çiğneme sayısı belirleyin.
4. Yavaş yemek yiyenlerle beraber yemeye gayret gösterin.
5. Yemek yerken yemek yediğiniz kişilerle konuşun.
“Sürekli Açım” Diyenler Yemek Yeme İsteğinizi Kontrol Altına Alamıyor musunuz?