“İştahsızım, yorgunum, zayıflıyorum, unutkanlıklarım başladı, ellerimde ve ayaklarımda uyuşma var…” Bu sözler genellikle et tüketimi az olan kişiler tarafından sıkça dile getirilen ifadeler arasında yer alıyor. Zamanında önlem alınmadığı takdirde B12 vitamin eksikliği riskli bir hal alabilir.
B12 Eksikliği Nedir?
Vitamini vücut tarafından gereksinim duyulan ancak vücut tarafından üretilemeyen bir vitamindir. Bu nedenle içeriğinde B12 vitamini bulunan besinlerden tüketilmesi ve vücuttaki eksikliğinin tamamlanması gerekir. Vücut içerisinde hücrelerin yenilenmesinden sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesine ve sindirim sistemine kadar pek çok alanda ihtiyaç duyulan B12 vitamini özellikle DNA yapısının korunmasında etkili olan bir vitamin olduğundan dolayı eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Kan hücrelerinin üretilmesinde de önemli bir rolü bulunan B12 vitamini, vücudun oksijen dolaşımı gibi önemli olaylarında görev almaktadır. Hem fizyolojik hem de psikolojik sorunlara neden olabilen B12 eksikliği belirtileri kısa sürede fark edilebilir.
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
- Kansızlıktan dolayı kişinin cildi solgunlaşır, cansızlaşır.
- Baş dönmesi ve kuvvet kaybı
- Çarpıntı ve nefes darlığı
- İştah kaybı, ishal veya şişkinliğin yanı sıra kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları
- Aft olarak bilinen ağız içindeki yaralar, dilde kızarıklık ve çok sık kanayan diş etleri
- İleri yaşta adresleri ve bazı basit olguları hatırlayamama, zihinsel yorgunluk, kaygı bozukluğu gibi belirtilerin nedeni B12 eksikliği olabilmektedir.
- Görme bozuklukları yaşanır.
- Kişinin kulağı sürekli çınlar.
- Kişi gergin ve depresif davranışlarda bulunur.
- ollar ve bacaklarda uyuşma başlar.
- Çok uzun süre B12 yönünden fakir kalan bünyelerde, beyin küçülür, beyinde kalıcı hasarlar oluşur.
B12 Eksikliği Riski Kimlerde Görülür?
- Vejetaryen beslenenler
- Sürekli diyet yapanlar
- Vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen sorunların bulunması.
- Chron ve çölyak hastası olanlar
- Alkol ve uyuşturucu bağımlıları
- Gebelik sürecinde olan anne adayları
- İleri derece diyabet hastaları
- 65 yaş üzerindeki kişiler
B12 Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
B12 vitamini eksikliğinden şüphe eden kişilere test yapıldığında, bu eksikliğin beslenme bozukluğundan mı yoksa başka sebeplerden mi kaynaklandığı tespit edilir ve buna göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Bu bağlamda B12 vitamini eksikliğinin şiddeti de önem taşıyor. Zira beslenme alışkanlıkları değişikliğiyle giderilebilecek kadar küçük miktarda bir eksiklikse doktor, hastaya uygun bir beslenme programı hazırlar. Ağırlıklı olarak tüketilmesi gereken besinleri önerir. Bunun ötesinde daha ağır bir B12 vitamini eksikliği durumundaysa takviye B12 vitaminlerinin ağız yoluyla alınması şeklinde yol izlenir.