Sağlık

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları!! Karpuz Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Karpuz çekirdeğinin faydalı olduğunu daha önce duymuş muydunuz? Karpuz zamanı yaklaşırken işte karpuz çekirdeğinin faydaları.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Karpuz çekirdeği yağ asitleri, önemli proteinler, magnezyum, potasyum, manganez, demir, çinko, fosfor gibi mineraller ve tiyamin, niyasin ve folik asit içerir.

Karpuz çekirdeğinde ilk defa karpuzdan elde edilen bir amino asit olan “citruline” vardır. Bu amino asit güçlü bir antioksidandır ve damar sertliği, hipertansiyon, anjin ve ereksiyon problemi üzerinde pozitif etkisi vardır. Aynı zamanda damarların genişlemesine de yardımcı olur.

Böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcıdır. Böbrek taşlarından ve kumlarından kurtulmak için karpuz çekirdeklerinden bir çay yapıp içebilirsiniz.

Karpuz Çekirdeği Nelere Faydalı

Diyabeti kontrol altında tutmaya yardımcı olur

Yapılan araştırmalara göre karpuz çekirdeği diyabeti kontrol altında tutuyor ve diyabete bağlı semptomları hafifletiyor. Karpuz çekirdeğinde bulunan bir amino asit damarları açıp oksidatif stresi azaltır. Ayrıca içeriğindeki magnezyum karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Bu da kan şekeri seviyesini doğrudan etkilemiş olur.

Bir avuç karpuz çekirdeğini 4 bardak suya koyup 45 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp soğumaya bırakın. Bu karışımı her gün çay gibi içebilirsiniz.

Halsizlikle savaşır

Günde bir avuç karpuz çekirdeği yemek enerji seviyenizi yükseltip halsizlik hissini önler. Karpuz çekirdeği demir bakımından zengindir. Demir vücutta oksijenin taşınmasını sağlayarak enerjik hissetmenizi sağlıyor. Demir ayrıca vücudun kalorileri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olup bağışıklık sistemini besler.

Kalp sağlığını korur

Karpuz çekirdeği tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir, kalp krizini ve felci önler. Bu sağlıklı yağlar kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. Aynı zamanda potasyum bakımından zengin olan karpuz çekirdeği kalp sağlığını korur.

Tansiyonu kontrol altında tutar

Protein ve amino asitler bakımından zengin olan karpuz çekirdeği tansiyonu düzenlemeye yardımcı olup koroner kalp hastalığına iyi gelir.

Vücuttaki yağı azaltır

Karpuz çekirdeğinde bulunan sitrülin, arjinin adı verilen bir amino asite metabolize edilir. Arjinin ise vücudun yağ üretme oranını azaltır. Kalorisi düşük olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırır. 28 gram karpuz çekirdeğinde 158 kalori vardır. 28 gram karpuz çekirdeği yaklaşık 400 adet ettiği için zaten bu kadar fazla yemeniz pek mümkün değildir.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir

Karpuz çekirdeği iyi bir folat kaynağıdır. Folat beynin çalışması için gereklidir. Hamile kadınlar yeterince folat almadığında bebekler azı nöral kusurlarla doğabiliyorlar. Karpuz çekirdeğindeki sağlıklı yağ asitleri ayrıca hafızayı güçlendirir, düşünme ve hatırlama kapasitesini geliştirir.

Göz problemlerini önler

Karpuz çekirdeğindeki A vitamini göz sağlığınız için oldukça faydalıdır. Erken göz dejenerasyonu ve diğer göz hastalıklarının riskini azaltmada yardımcı olur.

Karpuz çekirdeği nasıl tüketilir?

Karpuz çekirdeği çiğ olarak da tüketilebileceği gibi tadını sevmeyenler için kavrularak da tüketilebilir.

Kavrulmuş karpuz çekirdeği nasıl yapılır?

1. Karpuz çekirdeklerini bir gece suda bekletin.
2. Birkaç gün filizlenmeleri için bekletin.
3. Sert kabuğu soyun ve kabukları fırında veya güneşte kurutun.
4. Kuruttuğunuz çekirdekleri tavada kavurun.
5. Lezzetini arttırmak için az miktarda zeytinyağı ve tuz ekleyebilirsiniz.

Ayva Yedikten Sonra Çekirdeklerini Atmıyoruz Çünkü…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu