Yıl boyunca sadece 20 gün bulunabilen çağla, bahar aylarının müjdecisidir. Çoğu kişi keyifle tüketse de çağlanın aslında ne olduğunu bilmez.
Badem, erik ve kayısı çekirdeği sert meyveler veren ağaçlardır. Çağla ise bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir.
Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır. Bazı yörelerde salamurası, hatta turşusu bile yapılır.
Çağla B, C ve E vitaminleri, protein, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve selenyum açısından çok zengindir. Zeytinyağının da içerdiği tekli yağ asitlerine de sahiptir.
Severek Tüketilen Sağlık Kaynağı Çağlanın Faydaları Nelerdir ?
- İçerdiği selenyum, E ve C vitamini sayesinde çağla kansere karşı koruyucu etki gösterir, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
- İçerdiği yüksek magnezyum ile toplardamar ve atardamarları geliştirir; kanın oksijen oranını artırarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
- Kolestrolü düşürmeye yardımcı olur, kalp ve damar sağlığının korunmasında faydalıdır, bu sayede kalp krizi riskini azaltır.
- Güçlü bir antioksidan olan E vitaminini içerdiğinden dolayı çağla meyvesi cilt sağlığında etkilidir, hatta yaşlanmayı geciktirir.
- Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini düzenler, bağırsaklarda iyi bakterilerin oluşmasını destekleyerek probiyotik etki gösterir.
- Emzirme döneminde anne sütünü arttırarak bebeğin gelişimine yardımcı olur.
- Zihinsel yorgunlukları giderir ve sinirleri güçlendirir.
- Safra taşı oluşumunu azaltmaya yardımcıdır.
- Vücutta iltihaplara neden olan C reaktif proteinin düzeyini düşürür.
- Çağla içeriğindeki potasyum sayesinde tansiyonu da dengeler.
- Yüksek lif oranına sahip glisemik indeksi düşük bir meyve olması sebebi ile çağla badem özellikle şeker hastaları için önemlidir.